Research

A jövő irodakoncepciói

Projektjeink során gyakran találkozunk az ügyfeleknél HR vezetőkkel: Vagy közvetlen megrendelőként, vagy az iroda használatában, kialakításában érintett vezetőként. Ezért is örültünk a Behaviour – a HR magazin felkérésének, hogy az őszi Human Hungary konferenciájukon tartsunk szakmai előadást. Az alábbiakban kiemelünk néhány főbb gondolatot, amit a konferencia résztvevőivel is megosztottunk, illetve a szünetekben megvitattunk.

Nem lehet hátradőlni! – Folyamatos változáskövetés

Korábban elegendő volt néhány évente az iroda kérdéskörét elővenni. A megváltozott munkavégzési szokások, illetve a mostani gazdasági és (munkaerő)piaci környezet ezt már nem teszik lehetővé. Folyamatosan nyomon kell kísérni, hogy

  • a munkakörnyezet megfelelően támogatja-e
    – a vállalat stratégiai céljait,
    – a munkatársak igényeit, szokásait;
  • kellően kihasználtak-e a meglévő terek, illetve, hogy
  • azok fenntartása költséghatékonyan valósul-e meg.

Ezt a monitorozást segíti egy komplex szemléletű irodahasználati elemzés.

Nagy a tét! – Adatvezérelt döntéshozatal

Kiemelten fontossá vált, hogy csak arra és annyit költsünk az irodák kapcsán (is), ami valóban megtérül a vállaltok számára. Ezekhez a döntésekhez pedig naprakész információra, adatokra van szükség. De mégis honnan? Szóba jöhetnek szenzoros mérések, melyekkel egyértelműen megtudjuk, hogy az irodán belül az egyes területeknek milyen a kihasználtsága. Vagy munkatársi elégedettségi, igényfelmérések, amikor is – a szervezet létszámától függetlenül – egyéni szinten is információt gyűjthetünk arról, hogy kinek milyen preferenciái vannak a munkavégzése és annak körülményei kapcsán. Vagy akár végezhetünk fenntartási költségelemzéseket a különböző irodakialakítások közötti választás részeként.

Igényre szabott irodáké a jövő!

Pandémiát követően még inkább igaz az a korábbi állításunk, hogy ahány cég, annyi működési forma, azaz annyiféle ideális irodai kialakítás. Nemcsak a munkavégzési szokások lettek nagyon különbözőek, de sok esetben az irodák céljáról való gondolkodás is! A jövőben már egyáltalán nem biztos, hogy munkavégzés miatt járunk majd be a munkahelyünkre. Nemzetközi szinten egyre több újító irodakoncepcióval kísérleteznek a cégek. Ezeket azonban nem lehet egy az egyben lemásolni, mivel minden szervezet különböző környezeti és személyzeti adottságokkal rendelkezik. Ezeket vesszük sorra az irodaelemzési munkáink során: Azaz vizsgáljuk az irodát,

  • mint épületet,
  • mint munkatársi közösségnek helyet biztosító teret, illetve
  • mint (kivitelezési és fenntartási) költségtényezőt

Ha Ön is kíváncsi arra, hogy jelenlegi irodája mennyire optimális vállalata számára, vagy szüksége lenne külső szakértői támogatásra ahhoz, hogy meglévő irodatereit költséghatékony módon hasznosítsa a jövőben, keressen minket és konzultáljunk!