Research

Megváltozott irodahasználati igények

Korábbi cikkünkben arról a tapasztalatunkról számoltunk be, hogy mennyire fontos a vállalatok egyediségével (iparág, tevékenységi kör, szervezeti kultúra, lokáció stb.) foglalkozni, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen az ideális iroda kialakítása az adott szervezet számára. Most pedig egy nemrég lezárult online kérdőíves felmérésünk eredményeinek összegzésével mutatunk be olyan új jelenségeket az irodahasználati szokásokkal kapcsolatban, melyek a legtöbb céget érintenek. Ezek a megváltozott szokások, azaz a munkahelyekkel, mint munkavégzési terekkel kapcsolatos elvárások befolyással bírnak a jövőbeli irodák ki- vagy átalakítására.

Korábban általában központi/anyavállalati szokás, direktíva alapján, vagy majdnem tisztán költséghatékonysági szempontok, esetleg fancy trendek alapján kerültek kialakításra az irodák. Manapság, amikor mindennapi kérdéssé vált a munkatársak biztonságérzetének megteremtése, illetve „visszacsábítása” az irodába, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a munkatársi igények is a munkakörnyezet megtervezése során.

A tavasszal indított online „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünkben arra kértük a kitöltőket, mint munkavállalókat, hogy néhány kérdés mentén osszák meg velünk, a pandémia milyen hatással van a jelenlegi és jövőbeli irodai munkavégzésükre. Azaz jobban meg akartuk ismerni a munkavégzési terekkel kapcsolatos elvárásaikat, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen új, megváltozott gyakorlatok vannak már az egyes szervezeteknél.

A következő hetekben ezeket az eredményeket, megállapításokat osztjuk majd meg Veletek. Hozzászólásban pedig kíváncsian várjuk a Ti meglátásaitokat, véleményeteket, tapasztalataitokat!

Az irodákra továbbra is szükség lesz!

Az irodák egy része jelenleg még mindig kihasználatlan, de mi lesz a jövőben? Milyen a munkatársak bejárási hajlandósága? Mennyiben befolyásolják ezt a szándékot a különböző tényezők, mint például a betöltött munkakör?

A tavalyi karantén időszak után sokan az irodapiac nagyarányú visszaesésére számítottak, tömeges irodabezárásokra, hiszen szinte minden irodai alkalmazott otthoni munkavégzésre kényszerült. Mára azonban látható, hogy nem ennyire egyértelmű az irodák jövője.

A „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünket kitöltők iparági eloszlása nagyon magas (közel 15 különböző területről kaptunk információkat), de az egyértelműen látszik, hogy sokan a munkájuk egy részét otthonról is el tudják végezni. Kevesebb, mint 5%-uk állította munkaköréről, hogy megkívánja a folyamatos irodai jelenlétet. Emellett a válaszadók 32%ának a munkája 100%-ban végezhető otthonról. Elsőre akár azt is gondolhatnánk, hogy az ő asztalaikra már nincs is a későbbiekben szükség az irodákban. Pedig ebben a csoportban is sokan vannak, akik a munkaidejük egy részét így is az irodában szeretnék tölteni. (Csak 18%-uk választaná a folyamatos home office lehetőségét hosszú távon is.)

Azaz munkatevékenységtől függetlenül a munkavállalók nagy része szívesen veszi/vette újra használatba az irodákat.