Research

Covid biztos iroda: ami valakinek biztonságot nyújt, másnak frusztráló

Lehet, hogy a jövőben a vírusvédelemmel kapcsolatos törvényi és vállalati előírások száma és szigorúsága csökken, de az egyének érzékenyebbek lettek az egészségügyi problémákra. Így azok megelőzéséhez intézkedéseket és tárgyi feltételeket hosszútávon is biztosítani szükséges az irodában. A kérdés, csak az, hogy mik is legyenek ezek pontosan? Hiszen nagy különbség is lehet az egyéni megítélésben: Míg valakinek az irodai maszkviselés elengedhetetlennek tűnik ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, másnak fullasztó. Fontos kiemelni, hogy itt szubjektív megélésről és nem tudományos megközelítésről beszélünk. A munkáltatónak nem kötelessége mindenkit meggyőzni arról, hogy a vírusvédelemben mi mennyire hatásos. Bár informáló és edukáló szerepe mindenképpen lehet.

A „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünkben kíváncsiak voltunk arra, hogy a szóba kerülő irodai intézkedések inkább biztonságérzetet teremtenek, vagy inkább zavaróak. Az általunk felsoroltak esetében elmondhatjuk, hogy ugyanazokat az intézkedéseket szeretnék minél többen bevezetni, mint ami a legkevésbé zavarna másokat, még ha vannak ettől eltérő egyéni preferenciák is. Kimagaslóan egyetértettek például a nyitható ablakok és a fertőtlenítési lehetőség fontosságában!

* -3tól +3ig lehetett a válaszadóknak véleményt nyilvánítania a biztonsági szempontból bevezethető intézkedéskéről. Az első diagrammon a negatív, azaz a legzavaróbb tényezőktől a legkevésbé zavarókig vannak felsorolva. A második diagramm pedig a támogatandó intézkedéseket mutatja elfogadottsági sorrendben.

Vendégfogadás az irodákban

Projektjeink során azt tapasztaljuk, hogy a pandémia utáni a munkaszervezésben kisebb hangsúlyt kapnak az ügyfelekkel, külsős vendégekkel való személyes egyeztetések az irodán belül. Természetesen az üzleti élet nem mellőzheti a személyes találkozásokat, de sokkal jobban megfontolják a menedzserek, hogy mi igényel személyes találkozást és mi nem. Ez egy valós és maradandó változásnak tűnik világszerte. Azaz az irodák kialakítása során kisebb tereket kell biztosítani a vendégek fogadására, külsős megbeszélésekre. A válaszadók 35,3%-ánál pedig már idén tavasszal körvonalazódott egy olyan koncepció is, hogy a vendégeket egy külön elszeparált, erre a célra kialakított és fenntartott irodarészben fogadják, így kevesebb esélyt adva az esetleges megbetegedések során az átfertőződéseknek.

A „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünkben erről a lehetőségről is megkérdeztük a válaszadókat: Csak nagyon kevesüket zavarná ez a fajta szeparáció, miközben 44,1 %-uk fontosnak tartaná bevezetni, hogy a külsős vendégeket a munkavégzési helyek megzavarása nélkül lehessen az irodákban fogadni. Ez a koncepció nemcsak a zavartalan munkavégzést segíti, de az egészségügyi biztonságérzetet is növeli.