Research

Nagyobb döntési szabadság

Ügyfeleleinknél az elmúlt hónapokban nemcsak az irodahasználati szokásokat, hanem a pandémia miatti „kényszer” home office körülményeit is vizsgáltuk. Széles skálán mozog ugyan, hogy kinek milyenek az otthoni munkavégzési adottságai, lehetőségei, abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy a munkavállalók egy olyan nagyfokú szabadságot, önállóságot tapasztalhattak meg – például az időbeosztásuk kapcsán – amit azelőtt szinte soha, vagy csak nagyon kevesen.

A megkérdezettek többsége az irodai munkavégzést továbbra is hasznosnak tartja (hiszen csak 7,2% mondta azt, hogy hosszú távon is otthonról dolgozna), de az irodába szívesen visszatérők között kb. 8-szor annyian jelezték, hogy saját elhatározásukból, saját időbeosztás alapján szeretnének hol otthonról, hol az irodában dolgozni. Természetesen ez az igény megnehezíti a munkaszervezést, és teljes megvalósítása szinte lehetetlen is, de nagy ellenállásba vagy alulmotiváltságba ütközik az a vezető, aki nem veszi figyelembe a munkavállalóknak ezt a határozott igényét.

Ez a tendencia abban is megmutatkozik, hogy egy-egy álláskeresési folyamatban, fejvadász megkereséseknél a jelöltek egyik legelső kérdése, hogy „Mennyit kell bejárni az irodába?”. Ügyfeles munkáinkból továbbá azt is látjuk, hogy a bejárási szándék nagyon alacsony azoknál az alkalmazottaknál, akik a pandémia ideje alatt léptek be új szervezetekhez. Nekik már a „nem vagy keveset bejárás” a „normális” munkarend.

Kényszerítés helyett visszacsábítás!

Nemcsak akkor és nem csak ezért dolgoznak a munkavállalók, ha a főnökeik „felügyelete” alatt ülnek az irodai asztaluknál. Ez a szemlélet, azaz bizalom kell ahhoz, hogy ne (csak) előírásokkal, hanem egyéb eszközökkel nyerjünk meg a munkatársakat arra, hogy újra motiváltan legyenek jelen az irodákban.

Újra benépesül(t)nek az irodák, de nem mindegy, hogy hogyan. Ha szeretnénk a munkatársakat visszacsábítani, azaz nemcsak előírásokkal kötelezni őket az irodai munkavégzésre, hanem valóban motiválttá tenni a személyes jelenlétre, akkor javasolt figyelembe venni azokat az igényeiket, melyek vonzóvá teszik az irodákat számukra.

Amikor a „Megváltozott irodahasználati igények” kérdőívünkben azt kérdeztük, hogy ki milyen indok miatt választja az irodai munkavégzést az otthoni helyett, akkor csak nagyon sokadik szempontként említették, hogy látható legyek a vezetőség számára”. Viszont több olyan tényező is előkerült, melyekre van ráhatása a munkáltatónak, azaz ezeken keresztül van lehetőség a kényszerítés helyett a visszacsábításra:

  • rugalmas munkavégzés, home office lehetőség
  • stabil és gyors internet, fejlett informatikai eszközök és támogató szoftverek biztosítása
  • higiéniai biztonságérzet – fertőtlenítés, szellőztetési lehetőség
  • távolságtartási lehetőség – munkaállomások ritkább elhelyezése

(Fontos megjegyezni, hogy a válaszadók egy részénél a munkáltató kötelezővé tette a bejárást, amit sokan nehezményeztek is. Ebből a helyzetből nehezen tudtak valós előnyöket felsorolni az irodai munkavégzés mellett, erősebb volt az a negatív élmény, hogy nekik nem volt lehetőségük megválasztani, hogy bejárnak-e vagy sem.)