Research

Te mennyire tartod a munkahelyedet ideálisnak a hatékony és biztonságos munkavégzéshez?

A „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünkre választ adók többsége (63,8%) elégedettségéről számolt be a fenti kérdés kapcsán. Sőt a válaszadók 13%-a kifejezetten ideálisnak tartja a munkahelyi körülményeit. Ha ezeket a számokat tovább vizsgáljuk, akkor arra is fény derül, hogy a legelégedettebbek a kisvállalkozásban dolgozó emberek. Nagy valószínűséggel ennek az lehet az oka, hogy 10 fő alatt még nagyon gyorsan és rugalmasan tudják a munkafeltételeket a megváltozott körülményekhez és az egyedi igényekhez alakítani. Ennek sajnos a másik véglete is igaz, hiszen az 500 Fő feletti munkahelyek alkalmazottai a legelégedetlenebbek, sőt ők az egyetlen csoport, akik egy része az „egyáltalán nem tartom ideálisnak” válaszlehetőséget jelölte meg a feltett kérdésre.

Vajon mit lehetne tenni, hogy a nagyobb szervezetekben is legyen lehetőség a rugalmas alkalmazkodásra, ha a körülmények úgy kívánják meg? Az elmúlt másfél év váratlan történései után minden felelős vezetőnek fel kell tennie ezt a kérdést. A nagyobb szervezeteknél végzett munkakörnyezet elemzéseink során azt is vizsgáltuk, hogy az átmeneti, illetve az új időszakban milyen változtatásokat lenne érdemes eszközölni az irodáikban a hatékony munkavégzés érdekében. Szinte kivétel nélkül a rugalmasan alakítható, multifunkcionális irodaterek megteremtését vagy bővítését javasoltuk. Hiszen a falak és a bútorzat mozgatásával sokféle igény kielégíthető egyszerre vagy időben egymás után is. Sok szervezetnél tapasztaljuk azt is, hogy egy-egy irodai kialakítás tökéletes lenne egyfajta munkafolyamathoz, de a munkakörök többségében sokféle munkafeladat is jelen van. Így a telefonos egyeztetésektől, a csapatmunkán át, a hibrid egyeztetéseken keresztül, az egyéni fókuszált munkavégzésre is alkalmasnak kellene lennie egyazon irodának. Ezt a sokszínűséget tudja támogatni egy multifunkcionális irodatér.

Mi lenne, …?!

… ha elkezdenénk másképpen gondolkodni az irodákról, mintsem munkaállomások sokaságáról?!

…ha a munkaállomások pedig másképpen is kinézhetnének, mint íróasztal, szék, monitor kombinációja?!

… ha az irodáknak „élvezeti értéke” is lenne a jövőben?!

A „Megváltozott irodahasználati igények” felmérésünk eredményeit összegeztük az elmúlt hetekben. Mivel az ügyfeleinknél is sokszor tapasztaljuk, hogy a vizuális megjelenítés sokban segíti a döntéshozatalt azzal kapcsolatban, hogy milyen kialakításokat részesítenének előnyben az új irodájuk tervezésekor, ezért néhány sematikus rajzzal is kiegészítettük a kutatásunkat. Képpárok közül kellett kiválasztani, hogy melyik a szimpatikusabb, hol dolgoznának szívesebben a válaszadók. Minden képpár esetében tudjuk, hogy melyik a „Covid biztosabb” megoldás, de azt feltételeztük, hogy nem biztos, hogy azok is fogják a nagyobb tetszést elnyerni. Feltételezésünk részben be is igazolódott: A paravánokat a munkaállomások között például nem annyira kedvelik a felhasználók, viszont a közösségi terek intimebbé tételéhez, leválasztásához jó megoldásnak bizonyulnak. A nagyobb távolságtartásra egyértelműbb igény mutatkozik a klasszikus irodai elrendezésben éppúgy, mint a tárgyalók esetében. Utóbbiaknál egyre több helyen látjuk megvalósulni a tárgyaló „living room”, „lounge-szerű” elrendezését, ami nemcsak biztonságosabb, de a munkavállalói élményt is növeli.